Artrocenteza – aspiraţia lichidului sinovial


Dr. Pop Daniel Laurențiu, cabinetul Arthrex-Ortopedic din Timișoara, strada 1 Decembrie, Nr. 36.

Artrocenteză, cunoscută și sub numele de aspirație lichid sinovial, este o procedură medicală care implică extragerea de lichid din articulații prin intermediul unui ac introdus în articulație. Aceasta poate fi realizată pe o varietate de articulații, cum ar fi genunchi, șold, umeri, cot sau glezne.

 

Artrocenteza este utilizată pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni articulare, cum ar fi artrita, bursita sau tendinita. Prin extragerea lichidului din articulație, medicul poate analiza lichidul pentru a determina cauza problemei articulare și pentru a identifica orice infecții sau afecțiuni inflamatorii prezente.

Procedura este relativ simplă și poate fi realizată într-un mediu ambulatoriu. Pacientul va fi poziționat într-o poziție care permite accesul la articulația vizată, iar zona va fi sterilizată. Medicul va introduce un ac mic în articulație și va utiliza o seringă sau un dispozitiv de aspirație pentru a extrage lichidul din articulație. Dacă se dorește, se poate injecta un medicament în articulație după ce lichidul a fost extras.

După procedură, pacientul poate simți ușoară durere sau disconfort în zona articulației, dar acestea trebuie să fie temporare. Este important ca pacientul să evite activități care ar putea suprasolicita articulația pentru câteva zile după procedură, pentru a permite tesuturilor să se vindece.

În general, artrocenteza este o procedură sigură și eficientă pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni articulare. Poate fi utilizată singură sau împreună cu alte tratamente, cum ar fi fizioterapia sau administrarea de medicamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației.

Este important de menționat că această procedură poate fi realizată de Dr. Pop Daniel Laurențiu la cabinetul Arthrex-Ortopedic din Timișoara, situat pe strada 1 Decembrie, Nr. 36.

Fă-ţi o programareLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *