
Cum îţi dai seama dacă un os e rupt?
- Durere intensă la locul unde osul este rupt
- Tumefiere și vânătăi în zona respectivă
- Dificultate de mișcare sau incapacitatea de a mișca complet membrele
- Deținerea unei poziții anormale a membrelor
- Scârțâit sau crăpături sonore la locul unde osul este rupt (în cazul fracturilor deschise)
- Slăbiciune sau amorțeală în zona respectivă ( în cazul fracturilor la nivelul coloanei vertebrale)
În cazul unui os fracturat, este important să se acorde primul ajutor înainte de a merge la un medic.Sunt recomandați pașii următori pentru a acorda primul ajutor pentru o fractură:
- Apelați la 112 în cazul în care este vorba de o fractură deschisă sau o fractură care afectează funcția respiratorie sau circulatorie.
- Stabiliți imobilizarea zonei fracturate, utilizând o atelă sau o eșarfă curată. Nu încercați să repoziționați sau să îndreptați osul fracturat, deoarece acest lucru poate agrava leziunea.
- Aplicați compresă cu gheață sau un pachet de gheață învelit într-un prosop sau o cârpă curată pe zona fracturată pentru a reduce durerea și inflamația.
- Asigurați-vă că persoana rănită este în poziție confortabilă și așteptați sosirea medicului sau a ambulanței.
Este important să mergeți la un medic imediat.Medicul ortoped este specializat în tratamentul afecțiunilor oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi. El va efectua o examinare fizică și poate utiliza imagistici cum ar fi radiografiile pentru a confirma diagnosticul de fractură. Tratamentul poate include imobilizarea membrelor cu atele sau ghips, terapia fizică și chirurgia, dacă este necesar.