Infiltrațiile intraarticulare cu PRP (Platelet-Rich Plasma)


Dr. Pop Daniel-Laurenţiu - Arthrex Ortopedic

Artroza este o afectiune degenerativă a articulațiilor, care este foarte frecventă la persoanele în vârstă. Potrivit statisticilor, 35% din totalul persoanelor de 60 de ani au suferințe de tip artrozic, iar procentul ajunge la 80-90% la cei cu vârste mult mai înaintate. Această afecțiune este de asemenea legată de alte probleme ale articulațiilor, cum ar fi rupturile de ligamente neglijate, care pot duce la dezvoltarea artrozei după

aproximativ 2 ani, ceea ce poate cauza îmbătrânirea prematură a articulatiei.

Pentru a trata aceste probleme, o metodă tot mai utilizată este infiltratia cu PRP (Platelet-Rich Plasma) sau cu plasma. Aceasta procedură este un tratament biologic care se adresează afectiunilor musculoscheletice prin injectarea de plasma imbogatită în trombocite (platelet-rich plasma) în articulatie sau tendoane. Aceasta procedura poate ajuta la reducerea inflamatiei si poate avea un efect anti-catabolic de incetinire a deteriorarii articulare (artroza) in timp.

Plasma hiperconcentrată conține factori de creștere care promovează la locul injectării un răspuns biologic antiinflamator, cu un potențial rol în regenerarea tesuturilor. Injectarea de plasma imbogatită cu trombocite in articulatie nu va reface tesutul distrus in timp, ci va avea doar un efect simptomatic si posibil un efect anti-catabolic de incetinire a deteriorarii articulare.

O infiltratie cu PRP este utilizată în special pentru tratarea gonartrozei și a problemelor de cartilaj, precum și pentru tendinopatiile insertionale, cum ar fi tendinopatia rotuliana, cunoscută ca și “genunchiul saritorului”. Aceasta procedura este realizată prin utilizarea unui kit cu plasma bogată în trombocite (PRP) separat prin centrifugare. Sângele venos este prelevat, pregătit timp de aproximativ 10 minute la centrifugă și separat în condiții de sterilizare maximă un volum de plasma concentrată. Acest produs rezultat este injectat la nivelul articulatiei sau tendonului afectat.

Procedura nu este dureroasă, pacientul se deplasează fără mijloace de sprijin sau imobilizare (nu este nevoie de carje sau orteze). După efectuarea procedurii (post-infiltratie), se recomandă aplicarea la locul injectării a unei pungi cu gheață de 2-3 ori pe zi și reducerea eforturilor fizice pentru 24-48 ore.

Este important de menționat că, deși plasma imbogățită cu trombocite conține multipli factori regenerativi și anti-inflamatori, aceasta nu este o terapie de regenerare, ci una simptomatică. Introducând în articulație plasma îmbogățită cu trombocite nu vom reface tesutul distrus în timp, ci vom avea doar o îmbunătățire simptomatică și un posibil efect anti-catabolic de încetinire a deteriorării articulare (artroza).

În ciuda acestor precauții, infiltratia cu PRP este considerată în general un tratament sigur și eficient pentru multe probleme musculo-scheletice și poate oferi pacienților o ameliorare semnificativă a durerii și a mobilității articulare.
Este important să discutați cu medicul înainte de a începe orice procedură medicală și să aveți încredere că Dr. Pop Daniel-Laurenţiu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie – Doctor în ştiinţe medicale vă oferi cele mai bune opțiuni de tratament la cabinetul său, Arthrex-Ortopedic din Timişoara, strada 1 Decembrie, Nr. 36

Fă-ţi o programareLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *