Periartrita scapulo-humerală


Periartrita scapulo-humerală, cunoscută și sub denumirea de umăr blocat sau capsulită adhezivă, este o afecțiune care cauzează rigiditate, durere și limitarea mișcării în articulația umărului. De obicei, afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Cauza exactă a umărului blocat nu este cunoscută, dar se crede că rezultă din inflamație și îngroșarea capsulei articulare a umărului, țesutul conjunctiv care înconjoară articulația. Alți factori care pot contribui la dezvoltarea umărului blocat includ:
Diabetul
Tulburări tiroidiene
Boala Parkinson
Boli de inimă
Imobilizarea umărului datorită unei leziuni, intervenției chirurgicale sau altor condiții.
Simptomele umărului blocat apar de obicei treptat și evoluează prin trei etape:
Etapa de înghețare: Această etapă este caracterizată de durere și rigiditate în umăr, care se agravează treptat în timp. Poate dura între 6 săptămâni și 9 luni.
Etapa de blocare: În această etapă, durerea poate începe să scadă, dar umărul rămâne rigid, ceea ce face dificilă mișcarea. Această etapă poate dura între 4 și 12 luni.
Etapa de dezghețare: În timpul acestei etape, gama de mișcare în umăr începe să se îmbunătățească treptat, iar durerea începe să scadă. Această etapă poate dura între 6 luni și 2 ani.
Tratamentul pentru umărul blocat implică de obicei o combinație de terapie fizică, gestionarea durerii și uneori chirurgie. Terapia fizică poate include exerciții pentru îmbunătățirea gamelor de mișcare, exerciții de întindere și de întărire. Gestionarea durerii poate include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, infiltraţii sau alte terapii. Chirurgia poate fi necesară în cazurile severe în care celelalte tratamente nu au avut succes.

Fă-ţi o programare!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *